Etkinliğin amacı; Afyonkarahisar’ın ve merkeze bağlı köylerinin turizm sektöründe lokomotifi olan termal turizm sektörünü gastronomik olarak da desteklemek, Afyonkarahisar’a ve merkeze bağlı köylere özgü yöresel lezzetleri, yemekleri ve yemek kültürünü tanıtmak, yapılan çalışmalarla ve etkinliklerle festivali gelenekselleştirerek uluslararası platformlara taşımak böylelikle Türk Mutfağının, Afyon Mutfağının ve lezzetlerinin ulusal ve uluslararası arena da rekabet gücünü arttırarak bilinirliğini sağlamaktır.
Birincisi 18-19-20 Nisan 2018 tarihlerinde gerçekleştirilen festival Afyonkarahisar’da ve merkeze bağlı köylerde lokomotif turizm çeşidi olan termal turizmi de destekleyici niteliktedir. Her sene bir ana tema belirlenen festivalin bu seneki teması ‘Afyon Lokumu’dur. Katılımcılara Afyon Yemek Kültürünün vazgeçilmezi olan Afyon Kazan Yemekleri ve Afyon Lokumu tanıtılacaktır. Mevleviliğin Konya’dan sonra ikinci merkezi olan ve her sene Muharrem ayında 40 hatimli şifalı aşure dağıtımı geleneği sürdüren Afyonkarahisar’da festivalde dağıtılacak 3 ton aşure ile bu geleneğin ve Mevlevi kültürünün de tanıtımı yapılmış olacaktır.
Ayrıca günümüzde unutulmaya yüz tutmuş, eskiden düğün, ölüm gibi zamanlarda pişirilerek düğün evine, ölü evine gelenlere ikram edilen Şimdi sadece Afyonkarahisar’ın köylerinde yapılmaya devam edilen Afyon Kazan Yemekleri’nin pişirilerek dağıtılması ile örf ve adetlerimizi gelecek kuşaklarında görmesi ve yaşaması sağlanacaktır. Bunun sonucu oluşacak talep ile günümüz modern pişirme ve sunum teknikleri kullanılmak suretiyle bu reçetelerin turistik tesislerimiz mönülerinde yer alması sağlanabilecektir. Geleneğin halen devam ettiği köylerimize kültürel ve turistik olarak talep artacaktır.
Festival öncesi yazı, görsel ve sosyal medya aracılığı ile yapılacak tanıtımlarla Afyonkarahisar’ın ve köylerinin hem gastromik değerlerinin hem de diğer turistik değerlerinin tanıtımı yapılırken, festival zamanı seyahat acentalarının Afyonkarahisar’a günübirlik ve konaklamalı özel tur düzenlemeleri için gerekli girişimlerde bulunulup, konaklama tesislerinden de festival zamanına özel fiyatlar vermeleri sağlanacaktır.
Festivale çağırılan yeme içme fenomenleri ile de sosyal medyada da festival öncesi ve festival sırasında etkin tanıtım olanakları kullanılacaktır. Fenomenlerin özellikle köylerde köy odalarında konaklamaları, yemek yemekleri ve sohbetlere katılmaları sağlanarak Afyonkarahisar köylerinin kültürünü, yaşantısının tanınması sağlanacaktır.